Konečně pořádný čajovar
Mám rád čaj, ale jeho správná příprava není úplně jednoduchá. Přeskočím takové to vymáchání sáčku neurčité čajové směsi ve vařící vodě. Nemám pochopitelně nic proti čajovým sáčkům, určitě lze nalézt kvalitní čaje i v sáčcích, ale to nám v přípravě čaje pomůže jen částečně. Každý čaj vyžaduje určitou teplotu a délku louhování. Samostatnou kapitolou je i kvalita vody. V čajovnách vaří čaj z filtrované vody a vědí proč. Jsem vyznavač sypaných čajů: k čaji si můžu přivonět, můžu si jej nadávkovat podle potřeby a případně použít do druhého či třetího výluhu. Ale jsme zpět u přípravy čaje. Jak ohlídat teplotu? Buďto přivést vodu k varu a poté počkat přesně stanovenou dobu, během které teplota klesne na požadovanou úroveň. U černého čaje je to 95°, u bylinného čaje a oolongu 90°, u bílého čaje 85°a u zeleného je to 75°C. Pak je tu další věc a to doba louhování, která je čaj od čaje také jiná.
Vyzkoušel jsem různé čajové konvice a přípravky, ale stále to nebylo ono, až jsem objevil čajovar od firmy Catler, který sám ohlídá nejen teplotu vody, dobu louhování, ale udrží po dobu 30 minut čaj teplý. Jenoduché , snadné a praktické. Čajovar uvaří vodu na zadanou teplotu, vydá signál pro vložení sítka s čajem. Poté louhuje a dohříváním udržuje příslušnou teplotu, přičemž bublinky vycházející z perforovaného dna důmyslně zajišťují dokonalé louhování. Poté se ozve opět signál k vyjmutí sítka s čajem a automaticky začíná dohřívání čaje. Drobné usazeniny od čaje na dně nádoby lze jednoduše vyvařit trochou kyseliny citronové.
Ale abych jen nechválil, čajovar má jednu nevýhodu: když si chcete uvařit v pět hodin ráno čaj, spolehlivě tím vzbudíte všechny obyvatele domu. Akustická signalizace, která hlásí dovaření vody a konec louhování je skutečně velmi výrazná, ale co hlavně - nejde vypnout.