Domů » Blog » Byl jednou jeden chleba

Byl jednou jeden chleba

Jednoduchý obrázkový návod, jak si doma upéct krásný, voňavý a výborný chlebíček, bez zbytečných přísad. Je to základní recept na pšeničnožitný chleba, jak ho jistě každý zná. Budeme potřebovat 300 g kvásku z žitné chlebové mouky, 250 ml vody, 450-500 g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli a kmín. Základ na kvásek lze sehnat od nějakého pekaře nebo si jej můžeme doma vypěstovat. Pak už postupujeme podle tohoto návodu.

Nejprve musíme pro Frantu Kváska do ledniceNejprve musíme pro Frantu Kváska do lednice

A šup s ním do mísy, je ho 50 gramůA šup s ním do mísy, je ho 50 gramů

Přidáme 150 ml vody a 150 gramů žitné mouky Přidáme 150 ml vody a 150 gramů žitné mouky

...a pořádne to smícháme...a pořádne to smícháme

Mám rád, když je Franta Kvásek pěkně uhlazenýMám rád, když je Franta Kvásek pěkně uhlazený

Přikryjeme fólií a necháme 12 hodin kvasitPřikryjeme fólií a necháme 12 hodin kvasit

Po 12 hodinách se to krásně zvednuloPo 12 hodinách se to krásně zvednulo

Nesmíme zapomenout odebrat Frantu Kváska a dát jej zpátky do ledniceNesmíme zapomenout odebrat Frantu Kváska a dát jej zpátky do lednice

Poté přidáme 250 ml vody, sůl a kmínPoté přidáme 250 ml vody, sůl a kmín

... a pěkně to smícháme... a pěkně to smícháme

Teď je čas na pšeničnou chlebovou mouku, dáme jí cca 450 gramůTeď je čas na pšeničnou chlebovou mouku, dáme jí cca 450 gramů

... a opět smícháme... a opět smícháme

A mazlavou hmotu vysypeme na podmoučenou plochuA mazlavou hmotu vysypeme na podmoučenou plochu

Vypracujeme těsto a dáme jej pod fólii odpočnout tak na 2 hodinkyVypracujeme těsto a dáme jej pod fólii odpočnout tak na 2 hodinky

Mezitím si připravíme ošatku, vysypeme jí kukuřičným škrobemMezitím si připravíme ošatku, vysypeme jí kukuřičným škrobem

Odpočnuté těsto opět zpracujeme a uložíme do ošatkyOdpočnuté těsto opět zpracujeme a uložíme do ošatky

Budeme potřebovat chňapky, řezátko a sprej na voduBudeme potřebovat chňapky, řezátko a sprej na vodu

Po 3-5 hodinách probudíme těsto v ošatcePo 3-5 hodinách probudíme těsto v ošatce

... a vyklopíme ho na rozpálenou dlaždici a nařežeme ho... a vyklopíme ho na rozpálenou dlaždici a nařežeme ho

A honem do trouby na 240°C na 15 minut a zastříkáme vodouA honem do trouby na 240°C na 15 minut a zastříkáme vodou

Dopékáme na 200°C tak 15-30 minut podle toho, jakou máme rádi kůrkuDopékáme na 200°C tak 15-30 minut podle toho, jakou máme rádi kůrku

Sláva, už je na světěSláva, už je na světě

... a váží něco přes jedno kilo... a váží něco přes jedno kilo

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace